'The Nevers', 'Little Women' en 'Emma': waarom kijken we zo graag naar kostuumdrama's?

Naar aanleiding van de release van de HBO-serie ‘The Nevers’ ging Streamz op zoek naar antwoorden.

the_nevers_sz1_still.jpg

Vanaf 12 april kan je op Streamz kijken naar ‘The Nevers’. Londen wordt in de 19de eeuw overstelpt door ‘The Touched’: individuen – vooral vrouwen – die onverwachts bovennatuurlijke krachten bezitten. Kostuumdrama’s lijken populairder dan ooit. Maar waarom zijn we zo verslingerd aan het historische genre? Is het een manier van ontsnappen aan de alledaagsheid? Een verlangen om een kijkje te kunnen nemen in het verleden? Of zijn we aangetrokken door het (conservatief) wereldbeeld van vervlogen tijden? 

'The Nevers' werd gecreëerd door Joss Whedon (bekend van ‘Buffy the Vampire Slayer’) en herschrijft het klassieke idee van de (mannelijke)superheld door vrouwen centraal te plaatsen: geen vanzelfsprekende combinatie in de Victoriaanse periode waarin 'The Nevers' zich afspeelt. De oogstrelende kostuums voor de pilot-aflevering zijn vervaardigd door kostuumontwerper Jane Petrie (ook bekend van haar werk voor ‘The Crown’, ‘Suffragette’ en ‘The King’). De ensembles van de rest van de afleveringen werden ontworpen door Michelle Clapton (‘Game of Thrones’). 

Het lijkt op het eerste zicht een stoffig genre te zijn, maar historische drama’s lijken de laatste jaren in populariteit toegenomen te zijn. Wij vroegen aan Anouk De Ridder (onderzoeker ‘entertainment studies’ aan de Universiteit Antwerpen) hoe dat zou kunnen komen: “Ik denk dat de voorliefde voor kostuumdrama’s kan vallen onder een soort ‘filmtoerisme’ in twee richtingen: enerzijds spreken deze tijdperken ontzettend tot de verbeelding (de geromantiseerde kledij, tradities en gewoontes uit een ver verleden) en zijn ze dé manier om even uit ons dagelijks leven te ontsnappen. Anderzijds komt het omgekeerde ook voor: bezoekers van Europese kastelen bezoeken deze vaak omdat ze fan zijn van Sissi, bijvoorbeeld.”

Maar het verheerlijken van het verleden heeft ook uitdagingen volgens De Ridder: “Een hindernis bij kostuumdrama’s is dat als ze echt historisch correct zijn, je te maken krijgt met de conservatieve waarden en normen van toen. Een aantal recente kostuumdrama’s spelen daar gretig op in door enkele vooruitstrevende elementen toe te voegen. In ‘The Nevers’ komen vrouwen bijvoorbeeld meer op de voorgrond terecht, terwijl vrouwen in die periode nog zeer maatschappelijk onderdrukt werden. En dat soort stijlbreuken spreekt natuurlijk een hedendaags publiek aan.” 

'The Nevers' is vanaf 12 april te bekijken op Streamz en de trailer kan je hieronder bekijken:

In tussentijd kan je je kostuumdrama-hart ophalen aan volgende films- en series die eveneens beschikbaar zijn op Streamz en Streamz+.

 

THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD (op Streamz+)

David Copperfield is een excentrieke jongeman van gegoede afkomst die op het punt staat volwassen te worden. Hij heeft ambities om schrijver te worden maar wordt hierin tegengehouden door zijn gemene stiefvader, die hem naar een fabriek in Londen stuurt. Daar maakt de jonge David kennis met de schrijnende armoede in Londen en komt hij door zijn terecht in verschillende sociale kringen. Opmerkelijk hier is vooral de diverse cast: David zelf wordt vertolkt door Dev Patel, maar ook zijn vrienden en familie worden ook gespeeld door acteurs van verschillende etnische achtergronden. Verfrissend!

 
 

PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU (op Streamz+)

In dit hartverscheurende kostuumdrama groeien twee vrouwen in 1770 naar elkaar in de laatste dagen voor één van hen in het huwelijk treedt. Costumière Dorothée Guiraud ontwierp de op het eerste zicht verraderlijk eenvoudige kostuums in de film wiens oubolligheid in schril contrast staan met de onconventionele, frisse verhaallijn van de film. 

 
 

 

LITTLE WOMEN (op Streamz+)

Britse costumière Jacqueline Durran ontwierp de garderobes van de gezusters March in de recentste filmadaptatie van ‘Little Women’, geregisseerd door Greta Gerwig. Durran gaf een subtiele moderne twist aan de jurken en deed research naar verschillende stijlen in het Victoriaans tijdperk. Het resultaat zijn prachtige ensembles met voor elke zus een eigen, unieke kleurenpalet - waarvoor Durran vorig jaar ook een Oscar in de wacht sleepte. 

 
 

 

EMMA. (op Streamz+) 

De prachtige kostuums uit ‘Emma’ zijn een liefdesverklaring aan het Jane Austen-tijdperk. De Regency-periode viel pal in het Victoriaanse tijdperk en ontwerper Alexandra Byrne (‘Phantom of the Opera’, ‘Guardians of the Galaxy’) heeft zich volledig laten gaan met overvloedige pastelkleuren, weelderige kantstukken, parels, bloemen en pluimage. Kostuums worden in deze komische romantische komedie onderdeel van het al even spectaculaire decor, dat af en toe doet terugdenken aan een Victoriaans poppenhuis. 

 
 

 

HARRIET (op Streamz+)

Ontdek het inspirerende verhaal van de Afro-Amerikaanse abolitioniste Harriet Tubman die in de 19de eeuw streed voor de afschaffing van de slavernij in de film ‘Harriet’. Costumier Paul Tazewell haalde voor zijn ontwerpen inspiratie uit historische daguerreotypieën. Deze manier van fotograferen was in de late 19de eeuw heel populair en legden het leven op de Amerikaanse plantages vast in al zijn facetten. Tazewell vond het voor zijn ontwerpen belangrijk om zo historisch correct mogelijk te werk te gaan en maakte vooral gebruik van katoen, omdat dat vaak de enige stof was waarover slaven beschikten in die periode. 

 
 

 

HEIRS OF THE NIGHT (op Streamz)

Vampierenserie ‘Heirs of the Night’ is een allegaartje van genres: fantasy, coming of age, actie en kostuumdrama. De Nederlandse fantasy-productie speelt zich af aan het einde van de 19de eeuw in Europa, waar vampieren met uitsterven bedreigd zijn en vechten voor hun bestaan. Ontwerper Monica Petit (‘Ja zuster, nee zuster’ en ‘Do not hesitate’) die de fraaie kostuums creëerde is Nederlandse, net zoals de makers van de serie (Maria von Heland en Diederik van Rooijen). 

 
 

 

WESTWORLD S1 & S2 (op Streamz)

Westworld heeft een klinkende cast, ingenieuze verhaallijnen, futuristische denkpatronen, mysterieuze gebeurtenissen en een stevige portie geweld. Maar ook: prachtige kostuums! Waan je in de late 19de eeuw in het Wilde Westen met Dolores (Evan Rachel Wood), Maeve (Thandie Newton), Bernard (Jeffrey Wright) en The Man in Black (Ed Harris). Korsetten, hoepelrokken en cowboy-sporen: de eerste twee seizoenen van Westworld hebben het allemaal! 

 
 

 

CLUELESS (op Streamz)

‘Clueless’ is geen kostuumdrama in de zuivere zin van het woord, maar wel op een originele manier gebaseerd op het boek ‘Emma’ van Jane Austen en dus een mooie double-bill met de recentere film ‘Emma.’ Kledingontwerper Mona May ontwierp de kostuums in ‘Enchanted’ maar is vooral bekend voor het iconische tweedelige gele kostuumpakje dat protagoniste Cher draagt in ‘Clueless’. May verwerkte bovendien enkele subtiele verwijzingen naar de Regency-periode en de typische mode van toen in de outfits van Cher en haar beste vriendin Dionne. 

 
 
Riema Reybrouck

Riema Reybrouck

Press Officer, Post Bills Agency

 

GALLERIJ

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Streamz

Streamz is de Vlaamse streamingdienst, opgericht in september 2020 door DPG Media en Telenet. Op Streamz zijn de strafste lokale fictiereeksen van DPG Media (VTM), SBS (Play4) en VRT (Eén/Canvas) te zien, aangevuld met heel wat ‘Streamz Originals’ en uitgebreide catalogus content. Daarnaast heeft het platform een uitgebreid internationaal aanbod van o.a. HBO aangevuld met een kidszone, en op Streamz+ een extra aanbod aan honderden recente films. Streamz is beschikbaar voor iedereen in Vlaanderen via de Streamz-app en website streamz.be op alle toestellen (smartphone, tablet, laptop, smart tv, chromecast en Apple TV). BTW BE 0749.898.387 - RPR Brussel (Nederlandstalige afdeling)

Contactformulier: https://customerservice.stream...

Contact

Medialaan 38 1800 Vilvoorde

[email protected]

streamz.be