Leen Dendievel keek naar ‘The Undoing’ en signaleert 10 ‘red flags’ in relaties

In het kader van de nieuwe HBO-reeks ‘The Undoing’ met Nicole Kidman en Hugh Grant somt Leen Dendievel 10 relationele waarschuwingssignalen op.

808839_5254084_4340x3190.jpg

Vanaf 26 oktober kan je op Streamz en Streamz+ kijken naar de miniserie ‘The Undoing’. Geschreven door David E. Kelley (‘Big Little Lies’) en geregisseerd door Susanne Bier (‘Bird Box’ en ‘The Night Manager’) vertelt The Undoing het verhaal van Grace Fraser en haar gezin die in in een web van leugens, bedrog en een mysterieuze moord terecht komen. We lieten Leen Dendievel ‘The Undoing’ bingen en vroegen haar naar dé 10 rode vlaggen in relaties.

Grace Fraser is een succesvolle therapeut - en die achtergrond in de psychologie deelt ze met actrice- en assistent-psychologe Leen Dendievel. Leen ken je van haar rollen in tv-programma’s zoals ‘Thuis’ of van haar acteerprestatie in de film ‘Everybody Happy’ van Nic Balthazar. Bovendien schrijft Leen boeken over psychologische thema’s zoals euthanasie (‘Georges & Rita’), liefdesverdriet en relaties (‘HARD: Liefde sterft nooit’) en angst (‘ASEM’) en pleit ze voor meer openheid rond mentale gezondheid. Nu ontwikkelde ze in samenwerking met Streamz 'The Undoing Couple Question Game' waarmee koppels elkaar beter kunnen leren kennen.

Leen bingde ‘The Undoing’ en haalde hieruit inspiratie voor 10 rode vlaggen bij koppels:

1. Gebrek aan communicatie. Als je geen kans krijgt om open te communiceren met je partner, dan is dat absoluut een rode vlag. In een relatie moet je alles kunnen uitspreken. De waarheid kan hard zijn, maar als je nu eerlijk bent tegen elkaar kom je later niet voor verrassingen te staan. Uit snel - doch tactvol - wat je soms stoort aan je partner en hoe je je daarbij voelt. Blijf ook kritisch voor jezelf: communiceer jij wel op de goede manier? Je kan ook signaleren wat jouw reacties zijn op bepaalde triggers en vanwaar deze komen.

2. Een donker, onbekend verleden. Ken je je partner voldoende? Weet je waar hij/zij vandaan komt? Welke jeugd hij/zij beleefd heeft? Mensen hebben geheimen. Soms om voorzichtig te zijn, maar ook omdat ze zelf een bepaald verleden hebben. Het is daarom heel belangrijk om te weten hoe je partner is opgegroeid. Heel veel dingen die je doet in je leven of in je relatie zijn een projectie van hoe je bent opgevoed en van wat je zelf hebt meegemaakt.

3. Geen geheimen mogen hebben. Geheimen mogen/moeten er zijn! Elk individu heeft eigen, kleine geheimen en fantasieën. Dingen die je misschien liever niet met je partner deelt. En dat is oké, als ze maar geen schade kunnen berokkenen.

4. Denken dat bedrog jou niet kan overkomen. Denk nooit ‘nooit’. Liefde heeft geen vaste vorm, dus bedrog kan er helaas altijd zijn - op welke manier dan ook. Maak afspraken met elkaar: wat gaat voor jou te ver? Wat zou het betekenen als je partner toch over die grens gaat? Maar vergeet niet: van buitenaf is het makkelijk een mening te hebben of je reactie te voorspellen, tot je er zelf voorstaat.

5. Veel seks staat niet gelijk aan een kwalitatieve relatie. Geen of weinig seks hebben met je partner is voor velen een teken aan de wand. Maar seks kan ook een andere manier van communiceren zijn, en kan bedrog zelfs verdoezelen.

In ‘The Undoing’ komen heel wat belangrijke relationele pijnpunten naar boven waarvan je denkt dat Grace - als alwetende therapeute - ze wel zal opmerken, maar niets is minder waar. Ze kan de relationele problemen bij andere koppels goed pinpointen, maar slaagt er niet in de puzzelstukjes van haar eigen huwelijk samen te leggen.” Leen Dendievel.

6. Evidentie is gevaarlijk. Je relatie gaat goed, dus je bent onoplettend en je beschouwt de ander als een vanzelfsprekendheid. Ga er niet vanuit dat relaties dezelfde vorm blijven hebben: investeer elke dag in elkaar.

7. Manipulatie. Manipuleren is een vorm van (subtiele) mishandeling. Het kan zo subtiel zijn - een uitspraak, een gebaar, op een charmante manier of als “grapje”. De personen in deze situatie hebben er vaak geen oog voor omdat het net zo genuanceerd gebeurt.

8. Gebrek aan vertrouwen. Merk je dat je partner geen vertrouwen in je heeft en constant wil weten waar je bent en bij wie je bent? Vertrouwen moet je blijven verdienen. Er kan ook te veel vertrouwen zijn. Als het vertrouwen beschadigd wordt, dan kan het des te moeilijker zijn om dat vertrouwen opnieuw op te bouwen.

9. Onoplettendheid. Het huwelijk tussen Grace en Jonathan is een mooi voorbeeld van een schijnbaar goed huwelijk. Op het eerste zicht communiceren ze goed, hun seksleven is prima, ze hebben gevoel voor humor… Het is soms moeilijk om in dit soort relaties de rode vlaggen te zien. Blijf dus altijd alert in een relatie. Hou je ogen open, blijf kritisch. Vaak zie je niet wat anderen zien, want liefde maakt blind.

10. Geen tijd meer hebben voor elkaar. Tijd vrijmaken is vaak moeilijk, zeker als je een uitdagend werkschema hebt, en/of samen kinderen moet opvoeden: het leven staat soms in de weg. Wíl je de tijd die je hebt spenderen met je partner, of ga je liever uit met je vrienden? Dat kan natuurlijk, maar als die keuze de bovenhand neemt is het tijd om na te denken. Blijf verbonden met elkaar door in de tijd die je samen hebt bijvoorbeeld te praten of uit eten te gaan.

‘The Undoing’ is vanaf 26 oktober te bekijken op Streamz en Streamz+. Ter gelegenheid van deze HBO-serie ontwierp Leen Dendievel samen met Streamz ook een ‘couple card game’ waarmee koppels elkaar beter kunnen leren kennen. De vragen zijn gratis digitaal te downloaden op het ​ Instagramaccount van Streamz alsook te gebruiken als Instagram-filter.

Wil je Leen Dendievel graag zelf ondervragen over relaties, de cardgame en/of over haar kijkervaring van ‘The Undoing’? Mail dan naar [email protected].

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Streamz

Streamz is de Vlaamse streamingdienst, opgericht in september 2020 door DPG Media en Telenet. Op Streamz zijn de strafste lokale fictiereeksen van DPG Media (VTM), SBS (Play4) en VRT (Eén/Canvas) te zien, aangevuld met heel wat ‘Streamz Originals’ en uitgebreide catalogus content. Daarnaast heeft het platform een uitgebreid internationaal aanbod van o.a. HBO aangevuld met een kidszone, en op Streamz+ een extra aanbod aan honderden recente films. Streamz is beschikbaar voor iedereen in Vlaanderen via de Streamz-app en website streamz.be op alle toestellen (smartphone, tablet, laptop, smart tv, chromecast en Apple TV). BTW BE 0749.898.387 - RPR Brussel (Nederlandstalige afdeling)

Contactformulier: https://customerservice.stream...

Contact

Medialaan 38 1800 Vilvoorde

[email protected]

streamz.be